fredag 21 mars 2014

Egen laboration och planering

                                               Vilket ämne neutraliserar saltsyra bäst?


Material:

*Bägare
*Tre provrör
*Tesked
*Lackmuspapper (universalpapper)
*Provrörshållare
*Socker
*Bikarbonat
*Koksalt
*Saltsyra (HCI)
*Btb


Skyddsutrustning:

Använd en labbrock och skyddsglasögon för att undvika att få starka syror såsom saltsyra på dig.


Utförande:

Man tar tre provrör och ställer dom i ett provrörsställ, sedan fyller man dom med lika volym (20ml) utav saltsyra (HCI). Stoppa i lite lackmuspapper (universalpapper) i ett av rören för att se vad saltsyrans PH värde ligger på. Du använder en bägare för att mäta upp saltsyran så att det blir exakt. Man droppar i några droppar Btb i varje rör. Sedan tar man en tesked socker och lägger i ett av rören, en tesked koksalt i det andra och en tesked bikarbonat i det sista röret. Skaka sedan rören och kolla sedan vad de olika rören har för färg, sen mäter du och kollar PH värdet efter lackmuspapperet (universalpapperet)


Hypotes: Jag tror bikarbonatet neutraliserar bäst.

Slutsats:  Innan jag började labborera så hade saltsyran (HCI) phvärde 1. efter labben  var det andra resultat.

Bikarbonaten neutraliserade bäst, Den fick grön färg och hade PH värde 6-7  ca 6.5  Men den bubblade också mest av alla då det skapades en gas som kallas Koldioxid (Co2)  Även Natriumklorid skapas. Med andra ord ska man inte äta bikarbonat för då kan de börja bubbla och så i magen. Eftersom bikarbonat är basiskt, och när man blandar något basiskt i en sur lösning så börjar den neutraliseras. Eftersom vätejonerna i den blir lika mycket plusladdade som minusladdade, och då blir lösningen neutral.

Sockret var 2a bäst på att neutralisera, Det fick ca 1-2 i phvärde. Sockret började inte bubbla och fräsa, alltså bildades inga gaser.

Koksaltet neutraliserade sämst phvärde 1.  Saltet började inte heller bubbla eller fräsa, alltså bildades inga gaser.
               


                                               PH-värdena efter själva blandningen










                                               Ämnenas egna Ph-värden utan att vara i blandningar









1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera