Hemkunskap

                           

                                 Vad har jag ätit under lovet     



1. Detta åt jag under lovet:

Julmat, Frukt, fisk, fisksoppa, pyttipanna,  Grönsakssoppa, Julmust, 7-up, Vatten i mängder, Mjölk, Juice, Ris, Potatis, Pasta, Grönsaker, Sallad, Ägg, Kebabrulle, Smörgås, Choklad, Fruktsallad, Proteindrink, Yoghurt, Lasagne, Räkor, Räksallad, Korv, Kyckling, Kött, Potatismos, Hallonpaj. glögg, Pepparkakor, Kakor, Skinka.


2. Vilka råvaror ingår?: Mjöl, Smör, Socker, Vatten, Ägg, Kebab, Crème fraîche,





       Fre 11 april



                                                           Spaghetti med kyckling och currysås.


Vi använde inget recept, utan gjorde istället allting på fri hand. Oftast brukar det bli roligare och godare när man provar själv.


vi gjorde inga ändringar eftersom vi inte hade något recept.

Det är viktigt att tänka på att kycklingen måste bli klar.

Ett tips är att tänka på hur mycket och vad du kryddar med :)

Jag jobbade med Albin.K

Vi jobbade i kök nr 2 :)

Våran eftersyssla var att torka borden.

Det blev fruktansvärt gott, det blev godare än jag tänkte mig men currysåsen blev lite starkare än vi tänkt oss. 









                                              Fre 4 april 



                                                       Bondomelett med wokade grönsaker.

           
 
2. Receptet:





3. Ändringar i receptet: Vi hade korv i omeletten och så gjorde vi en gryta med wokade grönsaker jämte.

4. Var försiktig när du gör wok eftersom det är väldigt lätt för maten att bränna fast i grytans botten och göra grytan svart i bottnen, och det är aldrig bra.

5. Råd & tips:  Att prova sig fram, prova med lite nya grönsaker och lite ändringar i receptet.
6.  Jobbade med: Albin.K
7. Jobbade i kök nr: 2
8. Eftersyssla: Torka borden.
9. Utvärdering:  Det blev jättegott, tyvärr så såg det oaptitligt ut först, men smaken var oerhört mycket bättre som tur var. :)









                                          Fre 28 mar 2014


1.  jag gjorde våfflor.
2.  Receptet  -------->
3. inget.
4. Man ska smöra ovansidan på våffeljärnet så att våfflan inte fastnar på toppen.
5. Öppna inte innan våfflan är färdig för då fastnar den i toppen och botten och delar sig :)
6. Jag jobbade med Albin.J
7. Vi jobbade i kök Nr.3
8. Ta ut soporna/byta soppåse
9. Det blev väldigt gott, men vissa blev lite brändare än vi trodde :)





















                                                                 Fre 21 mar 2014   


1. Jag har gjort Crépes.
2. Vi började med att göra pannkakor sen så gjorde vi köttfärssås och la på lite ost.
3. Se tidigare recept.
4. Bränn inte köttfärssåsen, och rör runt ofta.
5. Lägg på ost på pannkakorna så blir det mycket godare :)
6. Jobbade med Albin.J
7. Jobbade i kök nr 2.
8. Eftersyssla - Torka borden.
9. Det blev mycket godare än vi tänkte oss. annars blev det som vi ville.             




  





















                                                                    Fre 14 mar 2014



1. Vi har gjort Chokladmuffins med hallon och blåbär.
2. Receptet finns på bilden :)

3. Vi la i 1 msk vaniljsocker extra och det var den ända ändringen i receptet.
4. Om man vill ha muffinsen kladdiga ska man ta ut de efter 7 minuter.
5. Gör muffinsen mer kladdiga, det är mycket godare.  :)
6. Jag jobbade med Albin.J
7. Vi jobbade i kök nr: 2
8. Våran eftersyssla är att torka av borden.
9. Det blev helt perfekt, godare än vad jag trodde till och med :)





            Spaghetti och köttfärssås med rivna morötter





1. Jag har gjort spaghetti och köttfärssås.
2. Jag  kokade upp spaghettin, och under tiden så gjorde jag köttfärsen. Jag började med att hacka löken och sen la jag den i stekpannan. Sedan hackade jag köttfärsen och brynte den. sedan hällde jag i grädde, ketchup, kalvfond, svartpeppar, salt och Sockerkulör.
3. Jag använde inget recept.
4. Bränn inte löken eller köttfärsen.
5. Bränn inte löken eller köttfärsen.
6. Albin.J
7. Jag jobbade i kök nr: 3
8. Ta ut soporna
9. Det blev bra, köttfärsen blev väldigt såsig, men jättegod.













                                  Fre 28 feb 2014


1. Jag har gjort pannkakor.
2. Jag började med att ta fram en bunke och hällde i lite vetemjöl, salt och hälften av mjölken i en skål.
3.jag hällde i äggen.
4. Jag vispade tills smeten blev klumpfri.
5. Smöra stekpannan efter varannan pannkaka, så blir det lagom :)
6. Jobbade med Albin.J
7. Jobbade i kök nr 3.
8. Eftersyssla, ta ut sopor.
9. Det blev väldigt gott, Faktiskt till och med godare än jag trodde. men sen gjorde vi varsin pannkaka i slutet med massa saker i, och den blev inte lika god :)






















                                                                   GRÖNSAKSSOPPA

1 Jag har gjort Grönsakssoppa.
2  Ca 3dl vatten + 1 tsk buljong
    Ca 2dl finfördelade grönsaker
    Lägg i efter koktid
3 Jag och albin tog ungefär 4dl grönsaker och 4dl vatten. sedan tog vi i vääääääääääääldigt mycket kryddor så tyvärr blev det så starkt så det inte gick att äta.
4 Man ska inte ta lika mycket salt om man har buljong i, Då buljongen är väldigt stark i sig. Man får också tänka på att alla grönsaker inte har samma koktid. så vissa behöver kokas längre än andra.
5 Ta inte i för mycket krydda. då blir det lätt oätbart.
6 Jag jobbade med Albin.J
7 Våran eftersyssla var att tömma och sätta in i diskmaskinen. Fast maggan var snäll nog att göra det.
8 Resultat:  Det blev väldigt starkt men smakade ändå helt okej. Det blev inte som jag tänkte. jag trodde inte det skulle bli så starkt.  Jag blev överraskad över hur starkt det faktiskt var.




                                      Knäckebröd


                                           Var tyvärr sjuk den gången vi gjorde knäckebröd, så har ingen dokumentation om det.







                                                               SMÅFRANSKA

När man gör degen ska man tänka på att arbeta den tills den släpper skålen. när man häller i jästen ska man tänka på att det ska vara fingervarmt vatten om det blir för varmt dör jästsvamparna och jäser inte alls. och om vattnet är för kallt jäser det långsamt. sedan När den har släppt skålen så ska man arbeta ut den rejält på bakbordet. när man sätter i brödet så ska det ha jäst rejält och när man känner på den ska den vara fluffig och jäsa upp igen. ugnen ska vara på 225°C När man tar ut brödet ur ugnen ska det ha fått fin gyllenbrun färg. och det ska låta ihåligt när man knackar på undersidan.

             




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar