onsdag 12 november 2014

Hur reagerar litium i vatten

Bakgrund: Litium är det 3de grundämnet i det periodiska systemet, och det tillhör gruppen Allkalimetaller. Litium är en grå/silverfärgad mjuk metall, En av alla grejer allkalimetaller har gemensamt är att de är mjuka och att de reagerar i kontakt med vatten. De har också alla en ensam neutron i skalet längst ut, därför reagerar litium och andra allkalimetaller  så mycket med andra ämnen. Litium är den hårdaste av alla Allkalimetaller, även om den är mjuk. Den har också hårdast smältpunkt och kokpunkt av alla Allkalimetaller. Litium oxideras väldigt snabbt i vatten och luft, vilket betyder att man måste förvara den i vätskor utan oxygen t.e.x Fotogen.

Fråga: Vad händer om man lägger en litiumbit i vatten, vad bildas?


Material: Glasskål, Provrör, Vatten, Tändstickor, Pincett och en Liten bit litium.


Utförande:
 Jag började med att fylla en glasskål 1/4-1/3 med vatten. Sedan så tog jag en liten bit litium med en pincett. Sedan stoppade jag litium biten i vattnet och satte provröret uppochnerpå ovanför den för att samla upp all gas som bildades. Jag satte tummen för öppningen på provröret, sedan tände jag en tändsticka, flyttade tummen och satte tändstickan mot öppningen. Och då small det.


Resultat:Så fort litiumbiten kom i kontakt med vattnet så började den åka runt och det började skapas gas (rök) som luktade väldigt illa och torkade ut halsen när man andades in det. Sedan när man satte provröret över så samlade man upp all vätgas, (knallgas) som bildades och när man tände på så small det.


Slutsats: Kommer litium i kontakt med vatten så fräts (smälter) den ner och förvandlas från fast form till gas, (vätgas, Knallgas) och det bildas också hydroxidjoner (OH-) För att Litiumatomen har en ensam minusladdad (partikel), som reagerar lätt med O2 (oxygen) och H2O (vatten)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar